Yemen'de işsizlik, Husi darbesi öncesindekinin üç katına çıktı


 

Yemen’de işsizlik oranı İran destekli Husilerin 2014 yılında darbesi öncesinin üç katına çıktığı belirtildi. Çatışmalar nedeniyle yüz binlerce işçi işini kaybetti.

 

Yüzlerce işçi, başka bir iş fırsatı bulana kadar birkaç gün boyunca ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlayacak saatlerce çalışma umuduyla neredeyse her sabah Sanaa'daki sokak kavşaklarında toplanıyor. Yüzbinlerce kişi işini kaybetti ve işsizlik, 2014 sonlarında Husi darbesi öncesindekinin üç katına çıktı.

 

Yevmiyeli çalışan Abdullah Naji, kendisinin ve diğerlerinin iş fırsatı bulmak umuduyla her gün kavşaklarda dolaştıklarını ancak çoğu zaman bulamadıklarını söylüyor.

 

Husilerin ağır  vergileri, zanaatkarlar da dahil olmak üzere tüm meslek sahiplerini zorluyor

 

Husilerin başlattığı savaşın üzerinden dokuz yıl geçerken, Yemen'de işçiler bu maceranın sonucunda yaşadıkları trajediyi, yüzbinlerce çalışanın maaşsız kaldığını, özel sektördeki işçilerin ve gündelikçilerin kayıplarını artırıyor. Savaş sebebiyle tüm projelerin durdurulması ve ticari sektörün maruz kaldığı yıkım nedeniyle ülkedeki geçim kaynaklarının büyük bölümü yok oldu.

 

Milyonlarca Yemenli hizmetlerden yoksun, yoksulluk ve gıda sıkıntısı içinde yaşıyor

Bu koşullar, savaştan kaynaklanan boğucu ekonomik krizin enflasyon oranının yaklaşık yüzde 40'a çıkmasına ve işsizlik oranının savaş öncesindeki yüzde 14'ten yüzde 35'e yükselmesine neden olduğunu doğrulayan son resmi ve Birleşmiş Milletler raporlarıyla örtüşüyor.

 

Bu veriler aynı zamanda yoksulluğun yüzde 78'lere yükseldiğini, 32,6 milyonluk toplam nüfusun yüzde 70'ini oluşturan gençlerin kendilerini bir çıkmazla karşı karşıya bulduğunu gösteriyor.

Ayrıca oku

Yorumlar